- Çifte Vatandaş olan öğrencilerin askerliklerini erteleyebilmeleri için T.C. Milano Başkonsolosluğu veya T.C. Roma Büyükelçiliğinde Askerlik Servisi'ne başvurmaları gerekmektedir.
- İtalya'da öğrenci olan ve askerlik tecili talebinde bulunmak isteyen öğrencilerimizin öncelikle Özel Öğrenciliğinin tanınmış olması gerekmektedir.
- Eksik belgesi olan başvurular işleme alınamayacaktır. Belgelerinizi posta ile Ataşeliğimize gönderebilir veya randevu alarak Ataşeliğimize teslim edebilirsiniz.
- Sadece dil öğrenimi görenlerin özel öğrencilik başvuruları kabul edilmediği için bu durumdaki öğrencilerin lisans ya da lisansüstü öğrenim yapacağını beyan ederek başvurması gerekmektedir.
- Başvurunuz tamamlanıp dosyanız açıldıktan sonra öğrenci tanıma fişi e-posta ile başvuru sahibine gönderilecektir.
- Askerlik tecil ve tehir işlemleri özel öğrenciler için bağlı bulundukları (kütükteki) Askerlik Şubelerince yapılmakta olup Ataşeliğimiz yalnızca tecil ve tehir talep başvurusu işlemini yürütmektedir. Bu nedenle tecil sonuçları başvurudan yaklaşık 1 ay sonra ilgili askerlik şubesinden ya da e-devlet üzerinden öğrenilebilir.
- Özel öğrencilik ve askerlik işlemleriniz için hazırlamanız gereken evrakları Özel Öğrencilik Tanıma İşlemi sekmesinde bulabilirsiniz. Özel öğrencilik evraklarına ek olarak Bu menüde bulunan Tebliğ-Tebellüğ Belgesi ve Taahhütname ile gerekiyorsa Bakaya Dilekçesi, Yoklama Kaçağı Dilekçelerini de doldurup imzalayarak dosyanıza eklemeniz gerekmektedir.
1. Askerlik hizmetinin dayanağı nedir?
Askerlik hizmeti, Anayasamıza ve 7179 sayılı Askeralma Kanununa göre her erkek Türk vatandaşının hakkı ve ödevidir.
2. Askerlik çağı, yoklama çağı, yoklama kaçağı, bakaya ne demektir?
"Askerlik çağı" ve "yoklama çağı", nüfus kütüğünde yazılı olan yaş esas alınarak, 19 yaşın bitirilip 20 yaşından gün alındığı yılın Ocak ayının birinci gününden başlar.
Yükümlülerin sağlık muayenelerinin yapılarak askerliğe elverişli olup olmadıkları, öğrenim durumları, meslekleri ve niteliklerinin belirlenmesi işlemine "yoklama" denir.
Yoklamaları için bulundukları yerdeki askerlik şubelerine veya yurt dışı temsilciliklere, kanuni süresi içinde kabul edilebilir bir özrü olmaksızın gelmeyenler ile özürlerini bildirmeyenlere "yoklama kaçağı"; askere sevk için çağrıldığı halde, sevkin son gününe kadar gelmeyenler ile sevk edildikleri halde, kendilerine tanınan yol süresi sonuna kadar birliklerine özürsüz katılmayanlara "bakaya" denir.
Askerlik yoklaması yaptırılması, yoklama kaçağı ya da bakaya durumlarının kaldırılması süreçlerinde Ataşeliğimizce herhangi bir işlem yapılmamaktadır. Bu tür işlemler için konsolosluk askerlik birimleri ya da askerlik şubeleri ile irtibata geçilmelidir.
3. Askerlik tecili, sevk tehiri ne demektir?
"Askerlik tecili"; lise veya dengi okullar ile fakülte veya yüksekokullarda öğrenim görenlerin askerliklerinin, kanunda belirlenen yaş sınırını geçmemek üzere, mezun oluncaya ya da ilişikleri kesilinceye kadar ertelenmesi işlemidir.
"Sevk tehiri"; askerliğine karar alınan yükümlülerin askere sevklerinin, kanunda belirlenen yaş sınırlarını geçmemek üzere, ileri bir tarihe ertelenmesi işlemidir. Sevk tehirinin şartları ve süreleri, Sevk Tehiri İşlemleri Yönetmeliğinde belirlenmiştir. Bölgemizde bulunan özel öğrenci statüsü tanınmış öğrencilerden, bir lisansüstü eğitim amacına yönelik dil öğrenimi görenler ile, yüksek lisans ve doktora öğrenimi görenlerin askerlik işlemleri bu kapsamda yer almaktadır.
4. Ataşeliğimizce yapılan askerlik işlemleri nelerdir?
Ataşeliğimizin sorumluluk bölgesinde bulunan bir eyalette öğrenime başlayan öğrenci, istenen belgelerle birlikte Ataşeliğimize başvuru yapar. Başvurusu uygun görülenlerin öğrencilikleri tanınır ve adlarına bir dosya açılarak işlemleri bu dosya üzerinden takip edilir.
Ön lisans ya da lisans öğrenimi amacına yönelik dil öğrenimi, ön lisans ve lisans seviyesinde öğrenim gören erkek öğrencilerin askerlik tecili işlemi için, ilgili askerlik şubesi başkanlığına "EK-C2" adı verilen öğrencilik durum belgesi gönderilmektedir.
Lisansüstü öğrenim amacına yönelik dil öğrenimi, yüksek lisans veya doktora seviyesinde öğrenim gören erkek öğrencilerin askere sevklerinin tehiri amacıyla, Milli Savunma Bakanlığı Askeralma Genel Müdürlüğüne (ASAL) "sevk tehiri teklif formu" gönderilmektedir.
Bu belgeler, askerlik şubelerince yapılacak ertelemeler için esas teşkil eder.
5. Ataşeliğimizce yapılmayan askerlik işlemleri nelerdir?
- Lise ve dengi, önlisans, lisans, lisansüstü veya doktora seviyesinden mezun olup, bu mezuniyetinden dolayı kendilerine tanınan askerlik erteletme hakkını kullanmak isteyenlerin işlemleri Ataşeliğimizce değil, konsolosluk askerlik birimleri ya da askerlik şubeleri tarafından yapılmaktadır. Bu durumda olanların, mezuniyetlerine dair denklik belgeleri ve istenen diğer evrakla birlikte konsolosluklarda bulunan askerlik birimlerine ya da yurt içinde askerlik şubelerine başvurmaları gerekmektedir.
- Fransız makamları tarafından kendilerine çalışma izni verilenlerin, askerlik işlemleri için doğrudan konsoloslukların askerlik birimlerine başvurmaları gerekmektedir. Bu durumdakilerin askerlik işlemleri Ataşeliğimizce yapılmamaktadır.
- Oturma veya çalışma iznine sahip olarak işçi, işveren veya bir meslek ya da sanat mensubu sıfatıyla fiilen yabancı ülkelerde ikâmet eden vatandaşlarımızın askerlikleri, 38 yaşını doldurdukları yılın 31 Aralık tarihine kadar ertelenebilir. Bu durumda olan vatandaşlarımızın askerlik işlemleri, öğrenci olsalar dahi Ataşeliğimizde değil, konsolosluklarda bulunan askerlik birimlerinde yapılmaktadır.
- Türk vatandaşlığınının yanında, Fransız vatandaşlığını da kazanmış olanların, talepleri halinde 35 yaş sonuna kadar askerlikleri ertelenmektedir. Bu durumda olanların askerlik işlemleri için, öğrenci olsalar dahi konsolosluk askerlik birimlerine başvurmaları gerekmektedir.
- Kayıt tarihinden önce "yoklama kaçağı" durumuna ya da "bakaya" duruma düşmüş olan öğrencilerin askerlik erteleme işlemleri yapılmamaktadır. Bu suçlardan yapılan soruşturma/kovuşturma sonucunda "kovuşturmaya yer olmadığı", "beraat" ya da "hükmün açıklanmasının geri bırakılması" kararı verilenlerin işlemleri yapılmaktadır.
- Bitirdiği öğrenim seviyesinin dengi ya da daha alt seviyedeki bir öğrenim için askerlik erteleme işlemi yapılmamaktadır. Örneğin lisans seviyesinden mezun olan bir öğrencinin, devamında yine lisans seviyesinden ya da ön lisans seviyesinden erteleme hakkı yoktur.
6. Askerlik ne kadar süreyle ertelenebilir?
Bir ön lisans ya da lisans öğrenimi amacına yönelik dil öğrenimi görenlerin askerlikleri, azami 18 aya kadar ertelenebilmektedir. Bu süre hiçbir şekilde 28 yaş sonunun 31 Aralık tarihini geçemez.
Ön lisans ve lisans seviyesinde öğrenim görenlerin askerlikleri, önce okulun azami öğrenim süresi kadar, bu süre sonunda mezun olamayanlar ise yıllık olarak 28 yaş sonunun 31 Aralık tarihine kadar ertelenebilmektedir.
Bir lisansüstü eğitim amacına yönelik dil öğrenimi görenlerin askerlikleri, 32 yaşını doldurdukları yılın sonunu geçmemek üzere, azami 18 aya kadar ertelenebilmektedir. Askerlik mevzuatı uyarınca, bir lisansüstü eğitim amacına yönelik olmayan, tamamen yükümlünün kendi isteğine bağlı dil öğrenimlerinden dolayı askerlik erteleme işlemi yapılamamaktadır. Bu nedenle, dil öğrenimi gören öğrencilerin askerlik işlemlerinin yapılabilmesi için, bu öğrenimlerinin lisansüstü öğrenim amacına yönelik olduğuna dair bilgi içeren, öğrenim görülen okul ya da kurumdan alınmış onaylı belge aslı sunmaları istenmektedir. Bu öğrenim düzeyinde askerlik ertelemesi yapılabilmesi için, askerlik kararının aldırılmış olması gerekmektedir.
Yüksek lisans öğrenimi görenlerin askerlikleri, 32 yaşını doldurdukları yılın sonunu geçmemek üzere, azami 3 yıl ertelenebilmektedir. Bu öğrenim düzeyinde askerlik ertelemesi yapılabilmesi için, askerlik kararının aldırılmış olması gerekmektedir.
Doktora öğrenimi görenlerin askerlikleri, 35 yaşını doldurdukları yılın sonunu geçmemek üzere, azami 6 yıl ertelenebilmektedir. Bu öğrenim düzeyinde askerlik ertelemesi yapılabilmesi için, askerlik kararının aldırılmış olması gerekmektedir.
7. Askerlik ertelemesi için öğrencilerin yapması gerekenler nelerdir?
Bölgemizde öğrenim gören erkek öğrencilerden askerlik çağına gelmiş olanların, "Özel Öğrencilik İşlemleri" başlığı altındaki yönergelere uygun bir şekilde Ataşeliğimize başvuru yapmaları gerekmektedir.
Özel öğrencilik statüsü tanınmış öğrencilerin, her dönem başında not döküm belgesi (transkript) ve öğrenci belgesinin (certificato di immatricolazione / certificato di iscrizione) aslını Ataşeliğimize posta yoluyla göndermesi gerekmektedir. Aksi durumda, öğrenci dosyaları kapatılacak, dolayısıyla öğrencilikten kaynaklı haklardan yararlandırılmayacaktır.